0

Geen producten in je winkelmand.

Mijn eerste vakopleiding was de filmacademie maar ik voelde me uiteindelijk beter thuis bij het stilstaande beeld. Toen ik een documentaire maakte over de oude Amsterdamse provo-activist Gerard van de Berg besloot ik ook een portret in klei van hem te maken. Gerard had een gezicht om heel lang naar te kijken: een karakteristieke kop, ogen die veel hadden meegemaakt, een mond die altijd doorging met vertellen. Ik heb het beeld uiteindelijk in brons laten gieten en herken in dat verstilde beeld nog steeds zijn verhaal. Sindsdien laat het beeldhouwen me niet meer los. Ik nam les aan de Ruudt Wackers Kunst Academie in Amsterdam en kreeg les van de bekende beeldhouwer Karel Gomes.

In Weesp heb ik jarenlang mijn eigen atelier gehad. Daar wisten mensen mij steeds beter te vinden om een portret te laten beeldhouwen of een ander (al dan niet bronzen) beeld te kopen. In het oude stadje aan de Vecht staan inmiddels vier van mijn (grote) bronzen beelden: meisje in Hogeweyk, jongetje aan de waterkant aan de Oudegracht, herdersjongetje voor de voormalige rooms-katholieke kerk aan de Herengracht en het portret van Willem Alexander in het Weesper stadhuis. In 2013 ontving ik de Weesper Cultuurprijs.

Beeldhouwen is voor mij een proces, soms zijn dingen halverwege – min of meer per ongeluk – al zo mooi dat ik er nauwelijks afstand van kan doen. Wanneer ik twijfel aan het maatschappelijk nut van mijn werk denk ik altijd aan de woorden van Leonardo da Vinci (in een brief aan zijn leerlingen in 1499) Hij schreef: De kunst bezit het goddelijk attribuut: zij schept, zij maakt het onzichtbare zichtbaar en duurzaam de vluchtigste dingen.

Sinds oktober 2020 werk ik in atelier Manenburg. Dit atelier is gehuisvest in één van de overgebleven stadsverdedigingswerken uit de tijd van Karel V (1500-1558), gelegen in het Utrechtse museumkwartier. De Utrechtse beeldhouwer Pieter d’Hont gebruikte Manenburg zevenenvijftig jaar lang (van 1940 tot 1997) als zijn atelier. Sinds de heropening in 2001 is het atelier weer de werkplek van verschillende kunstenaars.

Atelier Manenburg, Wijde Doelen 27 3512 XM Utrecht

Open atelier: iedere zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Het atelier en de kunstwerken zijn dan te bezichtigen in aanwezigheid van de kunstenaars.

Open monumentendag: zaterdag 11 september 12:00 tot 17:00 uur. Meer informatie op www.openmonumentendagutrecht.nl, (https://www.facebook.com/OMDUtrecht/), en instagram (@openmonumentendagutrecht)

De Open atelierdagen waren dit jaar op zaterdag 9 en zondag 10 oktober. Ze waren wederom een groot succes.

‘Ze maakt beelden waar je van gaat houden’
Karel Gomes